Контакти
Към блога

Креативно използване на осветление: Идеи за уникални ефекти при довършителни ремонти

Креативно използване на осветление: Идеи за уникални ефекти при довършителни ремонти - Globstroy
Globstroy 13 ян. 2024

Креативно използване на осветление: Идеи за уникални ефекти при довършителни ремонти

Осветлението служи като основна цел в жилището да ни помогне да се ориентираме в пространството. Независимо дали чрез естествени или изкуствени методи, стаите трябва да бъдат осветени по подходящ начин, така че живущите да могат безопасно да ги обитават и да изпълняват ежедневните си функции. Когато е избрана правилната система, светлината може също да допринесе за енергийната ефективност и устойчивостта в сградата като цяло. Въпреки това, освен очевидната си функционална и екологична стойност, дизайнът на осветлението може значително да повлияе на визуалния комфорт и естетическия тон на интериора. Ако сте в процес на довършителни ремонтни дейности, научете как да превърнете осветлението в креативно решение.

Скулптурни осветителни тела за осветление: Елегантни и драматични акценти в интериорния дизайн

Скулптурните осветителни тела са част от тенденциите в съвременния интериорен дизайн. Често като линейни елементи, прикрепени към тавана или висящи от него, те осигуряват директна фокусирана светлина, което означава, че разположението на осветителните тела отговаря на определени условия на пространството (например работни позиции) и светлинният поток достига повърхността директно, разпределяйки светлината в стаята, тъй като се абсорбира от стените и таваните. Въпреки това е важно да се има предвид, че директното осветление трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да създаде „твърди“ сенки, ако не се изследва правилно, което може да стане визуално уморително. Освен това не трябва да се поставя над повърхности, които блестят или отразяват. С неограничени форми за изследване, тези привличащи окото, скулптурни произведения могат да бъдат елегантни и драматични, добавяйки силен характер и естетическа стойност към стаята. По този начин те са идеални в просторни среди, където могат да привлекат вниманието, като същевременно са ефективни, като работни пространства, фоайета, ресторанти и места за отдих.

Идеи за уникални ефекти при довършителни ремонти

Неонова естетика и LED илюзии: Цветови акценти в съвременното осветление

Креативно използване на осветлението включва и цветове. И сред всички начини за постигане на цвят, неоновите светлини са класически вариант. Под формата линии, те балансират ретро естетика със смело модерно изявление, което може да съживи едно архитектурно пространство. Създадена чрез оформяне на кухи стъклени тръби, частично евакуиране на въздуха и преминаване на електрически ток с високо напрежение, неоновата светлина се излъчва с газ, който активира тока. По този начин, чрез прилагане на различни газове, нюанси или фосфорни покрития, цветовите възможности са практически безкрайни.

За разлика от тях, LED технологията използва ленти от светодиоди, които, когато са нанизани заедно, създават илюзията за неонов ефект. Също така, в сравнение с неоновите светлини, LED системите предлагат източник на насочена светлина (вместо източник на широка светлина), по-голяма енергийна ефективност и са по-рентабилни. Въпреки това и двете са идеални за позволяване на всеки желан цвят, допринасяйки за игрив и уникален тон. Това е уникален светлинен ефект, който може да постигнете по време на довършителни ремонти в жилището си.

Привличащи вниманието висящи осветителни тела

Висящото осветление е най-практичният начин за контролиране на разположението на източник на светлина – и следователно е една от най-популярните системи за директна светлина. Докато равномерно разпределените висящи светлини постигат по-равномерно осветление в пространството, използването на по-малко локализирани тела може да акцентира върху определени елементи, като същевременно разпределя светлината по стените и таваните. Но как да определите колко висящи осветителни тела ще са необходими за правилното осветяване на пространството? По същество трябва да се изпълнят три ключови момента: изчисляване на квадратурата на пространството, зоните, които искате да осветите и необходимия брой осветителни тела. След като това бъде определено, висящите осветителни тела предлагат висока гъвкавост на дизайна с широка гама от стилове, размери, шнурове и форми. По този начин те могат да бъдат толкова прости или толкова сложни, колкото изисква стилът на проекта: от най-сложната механична скулптура за поразителен ефект до една крушка на кабел за минималистичен индустриален вид.

Използвайте дневна светлина

Когато става въпрос за осветяване на пространството, естествената светлина винаги печели. Дневната светлина е светлина с пълен спектър, съставена от приблизително равни части от всички дължини на вълните (цветове) на светлината. Можем да използваме естествена светлина, за да осветим и затоплим стаите си и това е изобилен безплатен ресурс. Разполагането на отвори на стената или покрива ще ви позволи да допуснете повече естествена светлина по-дълбоко в пространството. Винаги помнете, че посоката, към която гледат вашите прозорци, ще повлияе на вида и цвета на светлината, която ще получите. В южното полукълбо прозорците с южно изложение допускат равномерна дифузна светлина, която е по-близо до синия край на светлинния спектър. Отворите със северно и западно изложение позволяват големи количества светлина в топъл тон, но често с висок контраст. 

Помислете за музейно осветление за вашите предмети на изкуството

Мислете за дома си като за галерия и използвайте специално музейно осветление. Крушките обикновено са халогенни, за осветление с блясък, който няма да намерите при LED лампите. Не се страхувайте да ги използвате, дори ако вашата колекция от произведения на изкуството не е толкова ценна. Помислете за ефекта от тези осветителни тела. Халогенните крушки са поставени на метални стойки, насочени към картини или други декоративни предмети в дома ви. 

Цветови акценти в съвременното осветление

Скрийте източника на светлина

Осветлението, което е прикрито от погледите прави две неща: подчертава архитектурната форма или структура и добавя мистерия и дълбочина, особено на малки пространства. Помислете за оберлихт или прозорец, за да постигнете този ефект. Резултатът е поразителен, а осветителните тела са скрити от човешкото око. Това решение е идеално за подпокривни пространства или помещения, близо до източник на естествена светлина. Ако искате да покажете дървените греди, които гордо стоят на тавана ви и създават ретро атмосфера, възползвайте се този метод на осветление.

Бъдете смели и комбинирайте повече осветителни тела на едно място

Групирането на множество тела винаги създава по-добро осветление. Не се страхувайте да използвате голям брой, защото струпването на едно място действа като спираща точка за окото. Мислете многократно за максимален ефект. Ако монтирате 10 висящи крушки над масата за хранене в трапезарията, ще преобразите напълно визията на това помещение и ще създадете пищност.

Креативното използване на осветление в жилищните имоти предлага естетически предимства, но и подчертава визията на всяко помещение, отразяваща модерните тенденции. По време на довършителни ремонти имате възможността да се възползвате от реализирането на креативни решения. Така ще превърнете дома си в приятно осветено място с атрактивен интериор.

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg
+359 896 464 960 info@globstroy.bg гр. Шумен, ул. Университетска 1
Търсене на имот:
139 имота в
продажба