Контакти
Към блога

Паркомясто или гараж какво да изберем?

Паркомясто или гараж какво да изберем? - Globstroy
Globstroy 21 фев. 2024

Паркомясто или гараж какво да изберем?

Паркомястото или гаражът често се пренебрегват, въпреки че предоставят значителни ползи за собствениците на автомобили. Мнозина често не осъзнават ценността на наличието на подходящо място за паркиране. В статията ще разгледа важността на паркирането и гаражите, като ще подчертаем как тези фактори могат да подобрят удобството, сигурността и дори стойността на автомобила.

Защо всеки автомобил заслужава да има дом: Предимствата от наличието на паркомясто или гараж

Ако все още не сте сигурни, че имате нужда от гараж или паркомясто, сега ще разберете плюсовете.

Безопасност 

Паркирането на колата отвън не е безопасно. Автомобилът ви е изложен на риск от кражба или вандализъм. Паркирането на колата в гараж или паркомясто решава проблема.

Защита от природни бедствия

Паркирането в гараж или паркомясто предпазва превозното средство от природните стихии, на които иначе би било изложено. Дъжд, вятър, силна слънчева топлина и т.н. могат да повредят екстериора на автомобила за цял живот. Последица от излагането на атмосферни условия е появата на ръждата.

Защита от UV щети

Слънчевите лъчи излъчват ултравиолетова радиация и това е вредно за боята на автомобила. Известно е, че ултравиолетовите лъчи са вредни за човешката кожа и по същия начин могат да причинят избледняване на боята на вашия автомобил и да причинят окисляване на метала. Паркирането на колата ви в гараж или паркомясто запазва блестящата боя на колата.

Как да избера подходящо паркомясто или гараж за покупка или наем?

Запазва автомобилните покрития 

Повечето автомобили днес се доставят със скъп лак и восъчно покритие. Восъчното покритие или тефлоновото покритие се прави за защита на боята на автомобила, но ако не се полагат добри грижи за восъчния слой или тефлоновото покритие, боята на автомобила може да се развали. Най-добрият начин да се погрижите за тефлоновото покритие и ваксата е да паркирате колата в гараж или паркомясто.

Предотвратява вътрешни щети 

Паркирането на колата ви навън не уврежда само екстериора, но също така оказва влияние върху интериора. Таблото и тапицерията в крайна сметка избледняват. В някои екстремни случаи аудио система също е засегната, тъй като мембраната на високоговорителя може да се спука. 

Намалява използването на климатика 

Ако бъде паркирана навън, колата ще стане или твърде гореща, или твърде студена, в зависимост от температурата в момента. В този случай, климатикът ще трябва да работи допълнително, за да загрее или охлади интериора, в зависимост от предпочитанията ви.

Гараж или паркомясто: Как да изберем най-подходящото за нашия автомобил?

Когато стоите пред дилемата дали да изберете гараж или паркомясто за своя автомобил, важно е да се обърне внимание на няколко ключови фактора, които да ви помогнат да вземете правилното решение.

Гаражът предлага повече защита и сигурност за вашия автомобил в сравнение с обикновеното паркомясто. В гаража имате достъп само вие и можете да съхранявате и други ваши вещи.Той предпазва колата от вредни атмосферни влияния като дъжд, сняг, слънце и вятър, които могат да повлияят на външния вид и дълготрайността на боята. Освен това, гаражът предоставя и допълнителна сигурност срещу кражби и вандализъм, тъй като автомобилът е скрит от погледите на потенциални престъпници.

Паркомястото може да бъде по-икономически изгодно и практично решение, особено ако живеете в градска среда, където пространството е ограничено. Паркомястото ви осигурява удобство и достъпност до вашия автомобил, без необходимостта от маневриране в тесни пространства или отваряне на врати преди да излезете с колата.

Изборът между гараж и паркомясто зависи от вашите индивидуални нужди, предпочитания и възможности. Ако сигурността и защитата на автомобила ви са от основно значение, гаражът може да бъде предпочетен. Ако обаче търсите практично и икономически изгодно решение, паркомястото може да бъде по-подходящо за вас.

Как да се предпазя от проблеми при сключването на сделка за гараж или паркомясто?

Инвестиране в бъдещето: Предимствата да притежавате паркомясто или гараж

Придобиването на паркомясто или гараж може да се окаже важна инвестиция, дори ако в момента не притежавате автомобил. Първо, това предоставя удобство и гъвкавост за бъдещи нужди. В бъдеще може да решите да закупите автомобил или да го наемете, и вече ще имате гарантирано място за паркиране.

Освен това, паркомястото или гаражът може да бъде използван за други цели освен за паркиране на автомобил. Те могат да се превърнат в място за съхранение на вещи, работилница или дори като част от вашата жилищна площ, като се приспособят за различни нужди.

Инвестицията в паркомясто или гараж също така може да представлява възможност за генериране на доходи. В зависимост от местоположението и пазарните условия, може да отдадете под наем на други хора, които имат нужда от такова пространство за паркиране.

Правно положение на гаражите и паркоместата: Законът и вашите права

Гаражът, който е самостоятелен обект, може да се продава чрез нотариална сделка и при него няма сложна ситуация при покупко-продажба.

За паркоместата, според Закона за устройство на територията (ЗУТ), се определят различните варианти за тяхното правно положение в новопостроените сгради. В този контекст, паркомястото може да има два различни статута:

Самостоятелен обект в сградата

Това означава, че всички паркоместа се намират в гараж (най-често подземен), който може да бъде предмет на сделка. За да закупите паркомясто от такъв гараж по правилния начин, необходимо е да получите собственост върху определена част от гаража, която отговаря на вашето паркомясто. Важно е също така да се гарантира, че останалите собственици на паркоместа няма да паркират на вашето място, защото в противен случай имате право на обезщетение.

Обща част в сградата

Този вид паркомясто е общ за всички собственици на сградата и не може да се продава. Ако някой ви опитва да ви продаде такова паркомясто, е важно да потърсите професионален съвет, тъй като вероятно ще загубите парите си. 

Отделни места за паркиране

Тези паркоместа се разглеждат като част от имота и се предоставят за ползване на собствениците на сградата, подобно на мазета. Въпросът дали може да бъде продадено само паркомястото като принадлежност, без имота, е сложен и може да се разгледа подробно с професионалист в областта.

Заключението ни по темата за ползите от притежаването на гараж или паркомясто е ясно – това е важна инвестиция, която осигурява удобство за автомобила и предлага различни възможности за използване. Като собственици на паркомясто или гараж, ние гарантираме сигурност и защита за нашия автомобил, особено в условията на съвременни градове.

Също така, тези недвижими имущества могат да бъдат важен финансов актив, който може да се използва за генериране на доходи чрез наем или в бъдеще да се продаде с печалба. Важно е обаче да се има предвид, че сключването на сделки по отношение на гаражи и паркоместа изисква внимателно проучване на правното им положение и консултиране с професионалисти в областта. Доверете се на компетентното мнение на Глоб Строй.

Какви са предимствата на притежаването на гараж спрямо паркомястото?

Често задавани въпроси

Защо е важно да притежавам гараж или паркомясто?

Притежаването на гараж или паркомясто осигурява удобство и сигурност за автомобила ви, като го предпазва от вредни атмосферни условия и кражби. Също така, те могат да бъдат използвани като финансов актив за генериране на доходи.

Какви са предимствата на притежаването на гараж спрямо паркомястото?

Гаражът предлага по-голяма защита за автомобила, като го предпазва от атмосферни условия и вандализъм. Също така, гаражът може да бъде използван за съхранение на вещи или като работилница.

Как да избера подходящо паркомясто или гараж за покупка или наем?

Важно е да обмислите местоположението, размера и сигурността на паркомястото или гаража. Също така, трябва да се запознаете със законите и правилата за собственост във вашия регион.

Как да се убедя, че гаражът или паркомястото, които разглеждам за покупка или наем, са подходящи за моите нужди и изисквания?

За да се уверите, че гаражът или паркомястото отговарят на вашите нужди и изисквания, е важно да направите оценка на тяхното местоположение, размер, сигурност и цена. 

Как да се предпазя от проблеми при сключването на сделка за гараж или паркомясто?

Винаги е препоръчително да се консултирате със специалист или адвокат, който да ви помогне с правните аспекти на сделката. Също така, извършете задълбочен преглед на състоянието на имота и се уверете, че всички необходими документи са наред.

+359 896 464 960 info@globstroy.bg гр. Шумен, ул. Университетска 1
Търсене на имот:
153 имота в
продажба