Контакти
Към блога

ТОП локации в Шумен – 10 забележителности, които си струва да посетите повече от веднъж

ТОП локации в Шумен – 10 забележителности, които си струва да посетите повече от веднъж - Globstroy
Globstroy 11 авг. 2023

ТОП локации в Шумен – 10 забележителности, които си струва да посетите повече от веднъж

Град Шумен е основен областен център в североизточна България, разположен на 88км от Варна. Районът е сгушен сред обширен природен парк, обхващащ целия град и част от кварталите и селата в близост. Шумен е известен с богатото си културно наследство, древни паметници и живописни панорамни гледки. И в следващите редове предстои да ви запознаем с топ 10 малко известни локации, които си заслужава да посетите повече от веднъж.

1. Руски паметник и централната пешеходна алея

Може би най-емблематичната част на град Шумен е неговият център. Пешеходната зона започва от Руския паметник, разположен на кръговото в самото сърце на града и продължава право нагоре до ул. Казанджийска – старата част на Шумен.

Центърът се слави като един от най-обширните в България, след Пловдив и районът е добре инфраструктурно изграден – озеленен, с пейки за отдих, фонтани и огромно струпване на търговски обекти – кафенета, заведения за бързо хранене, шопинг центрове, супермаркети и т.н.

За да усетите истинската атмосфера на града необходимо да се разходите по центъра му привечер след работно време.

2. Паметника на свободата (Разперко)

Точно пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев” на отсрещната страна на улицата се издига Паметника на свободата, познат на шуменци разговорно като Разперения паметник или просто Разперко. Изграден е през 1965 година и символизира победата на комунизма над фашизма.

От тук започва и изкачването на 1300 стъпала, водещи към едноименния паметник, символ на град Шумен.

3. Паметник 1300 години България

Грандиозното изграждане на паметник 1300 години България завършва през 1981 година. Препоръчваме на всички гости да усетят тръпката и да се насладят на изкачването по стъпалата, тъй като само така може да се насладите на зареждащата атмосфера, която тук е в изобилие.

Районът е популярно място за спорт и отдих на шуменци, които редовно тренират тук преди или след работа, както и през уикендите. До паметника се стига и по асфалтов път в посока Преслав от центъра на града.

4. Дивдядовски скали

Докато сте горе си заслужава да се отбиете леко на юг, насочвайки се към една малко популярна сред гостите на града дестинация – Дивдядовски скали. Районът предлага страхотна панорамна гледка от високо към кв. Дивдядово в подножието и пътят за София на юг. В много ясни дни от тук се виждат предбалканските възвишения.

Наименованието на целия квартал и скалите е дадено от местните преди години, когато в района на скалните манастири по венеца се заселил възрастен мъж – див дядо. Тук се намира пещерата „Охлюва“, както и цял куп други скални пролуки и манастири до които се достига само с обезопасителни въжета. 

Дивдядовските скали са популярно място за разходки, отдих и екстремно скално изкачване/спускане. За ентусиасти се предлагат и скокове с парашут.

5. Шуменската крепост

Няма как да не споменем безспорно най-отличителната част от Шуменското плато и това е древната крепост, разпростираща се в западния му край. Самата крепост е използвана активно в продължение на 2700 години от траки, римляни, византийци и българи. Това, което привлича туристите са довършените в автентичен облик външни крепостни стени, разположени директно върху скалния масив, както и кулите, разположени на равни разстояния.

От Шуменската крепост се разкриват красиви панорами към обширната горска местност, част от града, както и паметника Създатели на българската държава. Местността е попила богата история, която изпълва атмосферата с величие.

6. Природен парк Кьошкове

Докато сте в района си заслужава да слезете в прочутия парк „Кьошкове“, разположен точно срещу една от първите пивоварни у нас – Шуменско пиво 1882. Паркът е обширен и започва с кът за отдих и емблематичен за шуменци фонтан, разположен в самото му начало. По нататък се разгръща в обширни туристически пътеки, водещи до самото сърце на Шуменското плато.

Местността е същински рай за любители на природата и дългите разходки на открито. В района има изградени редица заслони за отдих на туристите, както и чешми.

7. Мадарския конник и крепостта

Само на 13 км път източно от Шумен се намира село Мадара – популярен за туристи район, където е и прочутият Мадарски конник. Цялата местност е отлично инфраструктурно развита и предоставя на своите гости интересни екопътеки за разходки, много от които водещи до крепост Мадара на върха на скалите над 100 метра височина.

До самата крепост може да се достигне по два начина:

  • Скално изкачване

Първият е да подходите по популярната пътека след Мадарския конник. Тя ще ви отведе до стръмни изсечени в скалата стъпала. Няма да лъжем на места тук изкачването си е предизвикателство, но панорамите които се разкриват – още по време на изкачването и на самия връх със сигурност си струват всяка капка пот. Изградени са пейки за отдих на няколко места за да си починете и да се насладите на гледките.

  • Еко пътека

Вторият начин да достигнете до крепостта включва около час ходене по заобиколна екопътека в посока Сухия водопад. Тя започва след табелата, забраняваща преминаването за автомобили малко по-нагоре от информационния център. Пътят е лек и приятен с кратко изкачване – на самия сух водопад. 

След него ще ви посрещне напълно проходимата пещера дядо Димовата дупка и панорама към полята и пещера Дракончето. Пътеката продължава нагоре в посока крепостта преминавайки до обширно житно поле. Указателна табела ще ви насочи къде точно да свиете вдясно за да достигнете до крайната дестинация. Панорамите преди крепостта тук определено си заслужават по-дългата обиколка и със сигурност ще ви оставят без думи.

8. Ханкрумовски скален манастир

Няма как да не споменем популярният Ханкрумовски манастир, който е втория най-красив в областта след Костадиновия (с. Осмар). Самото село хан Крум е разположено южно от Шумен в посока Велики Преслав на около 10 км. Популярната пътека до манастира започва в края на селото по стръмна пътека, която е достъпна до някъде с лека кола. Нагоре обаче се продължава пеша и изкачването е стръмно.

Друг малко познат начин да достигнете до Ханкрумовския манастир е през Шуменско плато. Марширутът е подходящ както за дълга разходка, така и особено препоръчителен за велосипедисти. Пътят започва в района на гроба на Курсистите, където е и първата указателна табела. Следва приятно спускане през обширна гора по двуколесен и добър път. След около 20-тина минути се достига до открита поляна. От там до манастира ви остават приблизително още толкова минути път.

След кратко изкачване нагоре ще излезете точно над скалния манастир. Панорамната гледка тук със сигурност е презареждаща и ширнала се чак до възвишенията на р. Камчия. От тук лесно можете да слезете и да разгледате манастира. Разходката е подходяща за авантюристи и всеки, който желае да прекара един приятен ден сред красотите и спокойствието на Шуменското плато.

9. Окото на Осмар и Осмарски манастири

И достигаме до най-популярната точка в областта – Окото на Осмар и скалните манастири. Самото образувание привлича туристи от цялата страна целогодишно. Селото е на 14 км южно от Шумен, като отново трябва да тръгнете в посока Велики Преслав и да отбиете за село хан Крум. Пътят преминава през село Троица преди да достигне до Осмар.

Туристическия маршрут започва в центъра на селото, като трябва да отбиете леко вдясно и нагоре веднага щом видите големия надпис Осмар. Пътят е обозначен със знаци. Продължете направо и в края на къщите можете да оставите колата си. Ако сте с по-високопроходим автомобил можете да продължите и до самото подножие на манастира.

Маршрутът е дълъг 6 км от самото начало. По средата му има голяма чешма със заслони за отдих. В самото подножие на манастира има още една чешма – Манастирската, със заслони. До Костадиновия манастир се достига след кратко изкачване нагоре по хълма. Точно над него се намира и Окото – причудливо скално образувание във формата на око, което “гледа” към възвишенията в далечината.

Вдясно от окото има малко позната пътека, водеща до още една спираща дъха панорама. Вляво от Костадиновия манастир има още една пътека, която води до други монашески килии и зашеметяващи панорами. Тук се намира и втория скален манастир – Диреклията. Ще го познаете по стълба, изправен точно пред входа му. Той не е достъпен и ще можете да му се полюбувате само отдалеч.

Мястото е изключително енергизиращо и подходящо за всеки, който желае да избяга от сивотата на ежедневието си и проблемите и да презареди сред спокойствието на природата. До Осмар можете да достигнете и с колело от Шуменско плато. Пътеката започва от района на заслон Детелина, през Автозаслона и точно след хижа Букаците. Маршрутът е дълъг около час и половина.

10. Конезавод Кабюк

Определено си заслужава да се отбиете през най-стария конезавод в България – Кабюк. Той се намира само на 11 минути път от Шумен и предлага на гостите да се запознаят с богатата му история и да разгледат обширна селекция от породисти коне. Мястото е подходящо за семейни разходки, както и за любители на конния спорт.

Град Шумен е сравнително малко градче, което крие неподозирани красоти – голяма част от които природни и не толкова известни. Едно ви гарантираме – веднъж след като посетите някоя от топ локациите, с които ви запознахме по-горе определено ще ви се прииска да повторите. Строителна компания Глоб Строй ЕООД кани всички гости на Шумен да се запознаят с красотата и историята на града от първо лице.

Снимка : Тодор Стоянов

+359 896 464 960 info@globstroy.bg гр. Шумен, ул. Университетска 1
Търсене на имот:
153 имота в
продажба