Контакти
Към блога

От първа копка до ключ: Стъпки за закупуване на апартамент

От първа копка до ключ: Стъпки за закупуване на апартамент - Globstroy
Globstroy 22 ное. 2023

От първа копка до ключ: Стъпки за закупуване на апартамент

Предстои ви покупка на жилище? Това е важен и изключително емоционален момент в живота на всеки. Тази значителна инвестиция може напълно да промени бъдещето ви, ето защо, изисква внимателен подход и детайлна информация. Целият процес на закупуване преминава през различни етапи, което води до необходимостта от добра осведоменост. За да планирате правилно всяко свое действие, разберете кои са основните стъпки на процеса на закупуване на апартамент, както и от кои грешки да се предпазите.

Приоритизиране на комфорт и стил при покупка на апартамент

Когато влизате в света на покупката на жилище, първата стъпка е да определите ясно вашите предпочитания и приоритети. Този етап е ключов, защото ще ви насочи в правилната посока при избора на вашия бъдещ дом.

Разгледайте следните аспекти:

Изберете локация: Изберете квартал, в близост до удобства, които са важни за вас. Например, ако предпочитате живописни гледки и тишина, квартал с паркове или градина може да бъде идеален. Ако сте семейни и имате деца, ваш приоритет трябва да бъде близостта до училища и детски градини.

Размер и разпределение: Определете колко стаи и какво разпределение на пространството ви удовлетворяват. Имайте в придвид, че ако на този етап са ви достатъчни само две стаи, то след няколко години няма да бъде така. Мислете с перспектива. 

Обзавеждане и състояние: Решете какво ниво на обзавеждане търсите и дали предпочитате старо или ново строителство. Всяко от тях има своите предимства и недостатъци. Обзаведеният апартамент ви спестява всичките досадни довършителни ремонти, но е по-скъпо като инвестиция и може да не отговоря на вкуса ви.

Етаж и тераса: Изберете предпочитан етаж и решете дали ви е необходима тераса. Например, ако търсите по-голяма повърхност и повече светлина, високият етаж може да бъде предпочитан. Ако имате зелено пространство пред сградата, малката тераса няма да ви създаде неудобства. Но, ако сте лишени от подобни пространства, терасата е вашето място за релакс.

Изложение и гараж:  Разгледайте изложението на апартамента  – това е много важен избор. Северното изложение създава прохладни летни дни, но никакво слънце. Южното изложение е истински рай за сутрешно кафе, но може би, ще трябва да инвестирате в охладителна система за лятото. Изборът за гараж е ключов при натоварени райно, където местата за паркиране са истински лукс.

Покупка на апартамент Шумен

Съвети за финансов успех: Как да изберем и финансираме покупката на апартамент умно

Пригответе се да влезете в света на финансите от процеса на закупуване на апартамент. Тази фаза изисква внимание към детайлите, за да осигурите успешен и безпроблемен преход към новия си дом.

Ако разполагате с достатъчно средства, за да закупите апартамент без ипотечен кредит, имате предимство в управлението на бюджета си. Това ви дава яснота относно финансовите възможности и ви позволява да изберете жилище, което точно отговаря на вашия бюджет.

Ако предпочитате да финансирате покупката с ипотечен кредит, трябва да направите задълбочена оценка на своите финансови възможности. Важно е да определите бюджета си за закупуване на жилище и да се уверите, че сте в състояние да изплащате месечните вноски с текущите си доходи. При преценка на бюджета вземете предвид не само вноските, но и необходимата първоначална вноска, таксите и данъците, за да осигурите резерв за евентуални извънредни ситуации.

Изчислете месечните ви приходи и извадете всички текущи разходи. Според финансовите експерти, месечните вноски по ипотечни кредити не бива да превишават 30% от доходите ви. Обърнете се към банков консултант, можете да получите информация за лихвени проценти, срокове, допълнителни такси и отстъпки. Получаването на предварително одобрение ви дава яснота относно вашия кредитен лимит, улеснявайки ви при избора на апартамент.

Съвети за успешно проучване на пазара на имоти

След като имате ясното относно бюджета и вашите изисквания за закупуване на нов апартамент, идва време да проучите обширния пазар на имоти. Започнете, като прегледате обявите, посетете агенции за недвижими имоти, от които ще придобиете ценна информация. Изберете няколко апартамента, които отговарят на предпочитаният ви и попадат в рамките на вашия бюджет. Уговорете огледи със собствениците или агентите за недвижими имоти и бъдете готови да преглеждате пространствата в подробности.

Ако имате възможност, поканете близък приятел или познат със с опит в строителството. 

Бъдете много внимателни по време на огледа и обръщайте внимание на детайлите. Прегледайте таваните, стените, подовите настилки, вратите, прозорците, водопроводната и електрическата инсталация и други ключови елементи. Този детайлен подход ви помага да оцените реалното състояние на имота.

Не забравяйте да проучите енергийната ефективност на апартаментите, разглеждайки техните изолационни и отоплителни системи. Проучете и общите части на жилищната сграда, а също и околностите. Разгледайте наличието на зелени площи, близостта до обществени услуги, магазини, училища и други фактори, които могат да повлияят на вашето удобство.

Предварителен договор за покупка на апартамент

Пътят от предварителен договор до сигурна сделка

Когато сте избрали апартамента на вашите мечти, идва момента за депозит към продава, който ще стопира предлагането на имота на други заинтересовани лица. След тази стъпка идва моментът за изготвяне на предварителен договор. Този официален документ съчетава съгласието на двете страни да сключат сделка при предварително договорени условия. Неговото съдържание включва подробни данни за страните, подробности за имота, цена и начин на плащане, размер на капарото, условията при неизпълнение, както и допълнителни важни аспекти. Подписването на предварителен договор се осъществява след заплащане на капаро, което често представлява 10-20% от общата договорена цена. Този етап е от ключово значение, предоставяйки сигурност както на купувача, така и на продавача.

Важно е да се подчертае, че при покупка на апартамент е от съществено значение да се извърши проверка за тежести върху имота. Предварителната проверка може да бъде направена чрез компютърна справка на сайта на Имотния регистър, следвана от извличане на удостоверение за тежести преди окончателната сделка при нотариус. За допълнителна сигурност, адвокат с опит може да осигури пълна юридическа проверка на избрания имот и защита на правата на купувача при сключване на договора.

Как финализираме сделката за покупка на апартамент

След подписването на предварителния договор, процесът на закупуване на жилище стъпва на следващ етап, където се изискват всички необходими документи за успешното завършване на сделката. Важни елементи като скица на имота, данъчна оценка, удостоверения за семейно положение и декларации за липса на данъчни задължения трябва да бъдат подготвени. Ако изберете да финансирате покупката с ипотечен кредит, необходимо е да подпишете договор с избраната финансова институция. След приготовлението на всички документи, ключовата стъпка в процеса на закупуване на имот е изповядването на сделката пред нотариус.

Нотариусът изпълнява важни задължения, като проверява самоличността на страните, съгласуваността на нотариалния акт с законовите изисквания и собствеността на продавача върху имота. По този начин се гарантира липсата на законови пречки за прехвърлянето на собствеността. След успешната проверка, нотариусът прочита нотариалния акт пред вас и продавача, подписвайки го след това и слагайки своя печат. Този финален акт означава успешното и законно завършване на сделката за покупка на жилище.

Ето това са стъпките, които ви очакват при покупка на нов апартамент. Готови ли сте да се впуснете в това трудно приключение, което завършва с нов дом.

 - 
English
 - 
en
French
 - 
fr
German
 - 
de
Russian
 - 
ru
Turkish
 - 
tr
Bulgarian
 - 
bg
+359 896 464 960 info@globstroy.bg гр. Шумен, ул. Университетска 1
Търсене на имот:
139 имота в
продажба